Jag är inget fan av Zlatan, men jag beundrar hans strävan att göra ett bra jobb på fotbollsplanen. Han har genom träningsflit och goda förutsättningar blivit en gigant inom sporten. En konstnär har fått uppdraget att göra en staty av honom. Denna konstnär har lagt ned ett skickligt arbete och gjort en imponerande avbildning av Zlatan i en ca 3 meters hög staty. Det är således ingen avgjutning av Zlatan i naturlig storlek. Även om det idag finns teknik för uppskalning är det konstnärliga arbetet skickligt och krävt mycket analys av Zlatans anatomi.

Zlatan har gjort en investering i Hammarby genom aktieköp för att ekonomiskt stödja klubben och för sig själv göra en god affär, ett risktagande. Nu skändas hans staty av hans ”fans” i Malmö och nu slutligen till den grad, att de har störtat den likt irakierna gjorde med en staty av sin förre diktator Saddam H.

Skändningen av Zlatans staty kan inte på något vis försvaras, den är ett angrepp mot konstnärlig utsmyckning i det offentliga rummet och framförallt ett angrepp på konstnären och hans arbete.

Att ”fans” känslomässigt kan växla från att hylla till att hata så intensivt för en privat persons handlande i en välmenande aktieaffär är för mig oförståeligt. Jag tror inte det är hans supporter, som skändar både Zlatan och konstnären utan snarare att det är en grupp människor, som alltid varit avundsjuka och missunnsamma mot dem som lyckas. Handlingen är grovt kriminell och jag hoppas verkligen, att denna handling utreds och vandalerna får sitt straff, även om Malmöpolisen idag har större problem att ägna sig åt, med tanke på alla dödsskjutningar och annan brottslighet.

Försvarar konstnärer och deras verk.