Bilden nedan visar en glad bankman på väg till sitt arbete. Han är väldigt nöjd över 2010 års bokslut. En vinst baserad i mångt och mycket på spararnas 0% i ränta på deras lönekonton, de konton som de gör sina kortbetalningar på i butiker och på nätet. Liearna, som hänger som ett hot över honom är allmännhetens ilska för bankens girighet och missunsamhet till spararna.

Bankens vinst ligger i närheten av 10 miljarder=10 000 000 000 kr. Har du aktier, då kan du påräkna en god utdelning, sparar du på lönekontot får du ingenting. Många tycker det är orättvist och glömmer kanske att aktiespararna riskerar sitt kapital. Det är inte alltid en aktieplacering går med vinst. Ett exempel är HQ Bank, som under 2010 kraschade och kursen sjönk från ca 150 kr/aktie till idag strax över 3 kr. De aktieägare i HQ-bank, som inte fick en chans att hoppa av i tid gjorde enorma förluster.

En VD är gift med jobbet, alltid påpassad och måste hålla sig i god form för att orka med och skall inför styrelsen visa ett gott resultat. Sker inte det, så byts han ut. Denna press och ovisshet om framtiden driver honom till att gardera sig med så goda avtalsvillkor som möjligt och eftersom han har lyckats att nå VD-posten, så har han lärt sig att förhandla och har tillförsäkrat sig ett rejält avgångsvederlag, som sticker allmännheten i ögonen.

Ser man på utbudet på båtmässor, så är det lätt att inse vem dessa dyra farkoster byggs för. Motorbåtar och segelbåtar mellan 2 till 10 miljoner är inget för en vanlig knegare, för dem gäller att skaffa sig samma nöje utan gläns för båtar mellan 100 till 500 000 kr.

Ett visdomsord i sammanhanget är: ”Ju mindre båt ju mindre bekymmer.” Det blir inte samma relevans att säga: ”Ju mindre pengar ju mindre bekymmer, där gäller förr motsatsen.”

Jag är gärna VD på eget företag utan anställda, för då beror det bara på en själv om det går åt helvete och det skulle det säkert göra för inte tänker jag gifta mig med mig själv.