Nu har det skett, det som de flesta önskade och anade. USA har fått en mörk president, som påstås vilja hålla dialog. Han har insett, som varje tidigare kampanjledare tidigare borde ha insett, att vända sig till den stora massan. Av någon anledning har de som har det sämst däröver aldrig gått och röstat. Barack Obama lyckades väcka de sovande och även få dem att ur sin fattigdom lämna en skärv på 1 dollar till 20 dollar. Små summor från många blir stora pengar, så stora att kampanjen har kunnat bedrivas på ett framgångsrikt sätt. I Svensk TV beskrivs Obama som svart, vilket är oegentligt. Han har en Keniansk far och en vit mor. I en sådan förening blir man inte svart utan mellanbrun, kallas även mulatt. Jag antar att det inte är ett nedsättande ord. Man tilltalar inte en mörk man med ”black man” utan man säger ”you”, black man klingar lika illa som ”Nigger”.

Låt oss i fortsättning säga Barack Obama eller presidenten. Obama har nu ett gigantiskt arbete framför sig och i sitt tacktal till folket, som röstat fram honom var han noga med att påpeka att han ensam inte kunde uträtta allt utan att han var beroende av de röstandes stöd. Hela nationen ”We can” kan ses som ett slagord för att övervinna den ekonomiska krisen, klara de pågående krigen, genom dialog förhindra nya krig, Mellanösternfrågan, införa allmänn sjukförsäkring, lyssna på folket och lovade göra allt för en förändring av den amerikanska politiken. Han sade också att det kommer att vara en brant stigning att övervinna och att det inte säkert kan hinnas med på en ämbetsperiod.

Den största segern är över rasismen, som varit en mörk skugga i den amerikanska historien med KuKluxKkan-rörelsen, som nu säkerligen gått i graven. På 60 år har utvecklingen gått stadigt framåt med små steg. De flesta minns säkert Martin Luther Kings dröm, nu slipper han att rotera i sin grav. Han kan nu vila i frid. Nu är min förhoppning att Barack Obama får leva och genomföra det han har lovat. En spännande tid väntar.

Vi är alla amerikaner, européer, indianer, mexikanare, afrikaner, latinamerikaner asiater, som lever och arbetar här.

WE CAN.