Om Gummor kan sägas mycket, själv använder jag ibland, då jag vill vara snäll mot min fru tilltalet lilla Gumman. I övrigt är det inte så ofta jag hör ordet längre. Att jag just nu kom att tänka på Gummor beror på att jag satt och bläddrade bland mina oljemålningar och fann en bild på just två Gummor, som är på väg över Kungsbron i Norrköping, just då de passerar slår åskan ned framför dem. Det går inte att se på bilden att de hoppar till men den ena Gumman hukar lite i skrämseln. De fortsätter trots allt över bron, vad har de egentligen för val, de vill ju hem till kaffet. I det här fallet är det två tvillingsystrar och jag minns dem sedan de var unga. Två granna töser, som min kompis och jag raggade upp på en söndagspromenad över samma bro, som på bilden. Det var två frimodiga tjejer, som visste vad de ville och vi fick bara träffa dem en gång, för att vid andra tillfället tog kompisen och jag fel på dem och då blev de så besvikna att vi inte kunde skilja på dem och då tyckte de att det kunde göra detsamma. 50 år efteråt såg jag dem åter gå över bron tillsammans, då rann målarsinnet till och jag gick hem och förverkligade dem. Vid ett tillfälle var en arbetskamrat hemma hos mig, han hade sin mamma med sig, ännu inte någon Gumma, men hon blev så förtjust i tavlan och ville prompt ha den med sig hem, så blev det, så nu hänger den i ett hem i Ljusfallshammar om inte ödet gett den andra vägar. Är man Gumma så har man troligtvis levt ganska länge, men ingen Gumma hur gammal hon än blir kan bli äldre än en väl bevarad oljemålning. Det är därför det är så roligt att måla i olja, för rätt handhaven överlever den än själv.

Blog Image

Tavlan Två Gummor signerad av Fritz Lennart.