Få är snövita i vårt moderna Sverige. Det ena hårresande avslöjandet efter det andra når våra öron. Privatpersoner, företag och kommuner tar alla chanser att sko sig på andras bekostnad. Minsta lucka till möjlighet att ignorera gällande regler utnyttjas för att vinna egna kortsiktiga vinster.

Reaktionen från den ansvariga är ett visat pokeransikte och ett påstående: ” Är det som du säger, då har även jag blivit lurad”.

Vid en djupare granskning framkommer det att den misstänkte är skäligen misstänkt, åtal väcks och ett domstolsärende startas.

I all denna röra, så är det motiverat att fråga sig var alla pengar tar vägen?

Ett är klart, skatterna är för höga i Sverige, det finns för mycket pengar i kommunerna. Med mindre pengar finns det skäl att vara rädd om kassan och utrymmet för fusk, bedrägeri etc. minskar.

Vem ropar högst efter högre skatter, tyvärr oftast vänsterblocket, det finns ingen gräns på önskemål om bra förmåner. Ett nytt Grekland är tydligen deras framtidsvision. Får de dessutom möjlighet att äta och supa på krogen på andras bekostnad, då är lyckan fullständig. En kontrast till ovanstående nedan:

Jag läste om en ärlig person, vilket tyvärr inte sker så ofta. En kvinna hade förlorat sin plån bok och identitetshandlingar. Hon stod vid tillfället på perrongen på Centralstationen, då hon fick ett mobilsamtal att en ärlig person lämnat in hennes plånbok till hittegodsavdelningen, till råga på allt, så levererades plånboken till henne via polis och SJ innan tåget lämnade stationen. Alla hennes tillgångar och handlingar i ursprungligt skick.

Vilket samhälle vill du ha?