Det kan när som helst bli kallt och vinterföre. Det är roligt för barnen att ta sparken och sparka sig fram till någon backe och idka urförsåkning. Tyvärr är vägarna till backen ofta sandade eller saltade, så barnen får sätta sig i bilen hos föräldrarna och fara ut på andra vinteraktiviteter. Det får eventuellt bli besök i Yxbacken, men inte heller där är det säkert, att det blir någon fart, då kommunen dragit in på bidraget till backen. Då återstår, att ta pulkan i ett snöre och traska iväg till närmsta backe. Pulkan går att dra utmed vägrenen, där det ofta ligger lite extra snö, som minskar friktionen mot marken.

Det är värre om pappa eller mamma fått sparken, då blir bekymren så stora, att lusten för vinteraktiviteter blir så små, att ungarna får hitta på något själva att göra och då kan det bli, det inte någon hade förväntat sig.

Men om isarna har lagt sig kan skridskor vara ett utomordentligt alternativ. Är man arbetslös kan ett par timmar skridskoåkning vara välgörande för kroppen, men inte för vristerna. Jobb går att söka via internet, så det är inte nödvändigt att springa på sina ömma fötter dagen efter. Arbete finns för den som vill arbeta idiellt, men inte för den som vill ha betalt, så det blir att försörja sig på a-kassa. En arbetare kan inte klara sig på 80 % av sin lön det första arbetslöshetsåret. Det är bara pensionärer som kan leva på 70% av sin lön under resten av livet. Är det då inte lämpligt att arbetaren lär av pensionären, detta hushållsproffs, som det finns så många av numera.

Det är fel att komma med grymma förslag, men det är också fel att inte inse att vi har ett förträffligt trygghetssystem här i Sverige i.f.t. många andra länder. Vi har det så bra att vi inte förmår, att uppskatta det vi har. När svensken reser så mycket som idag är det närmast förvånande att han inte tacksamt lovprisar sitt leverne i Sverige om han så är arbetslös eller inte. A-kassan går ned efter ett år, men i gengäld bör möjlighet att få arbete inom ett år vara möjligt om viljan finns, annars får svensken göra som de invandrare som kommer hit d.v.s. starta eget. Det finns trygghetsråd och starta eget bidrag till hjälp och kan vara en god start på ett nytt spännande liv.

WE CAN sa Barack Obama till amerikanerna igår och det säger jag till Svenskarna idag.

En vinterdag

En underbar dag, en solskensdag/ minfärd gick över Vikbolandsslänter/ Det är vinter och ingen snö, men kallt och isen har lagt sig i lågmarksslätter/ En lockande glansis och en mor, som skrinnar med barnen/ Jag kunde ej motstå att ta en tur och likt som i ungdomens dar skära fram över fruset vatten/ Efter fem minuters färd får jag plötsligt höra en flickas rop, som skär som ett svärd/ Titta, titta en gammal gubbe som åker skridskor/ Då blir jag minnsann lärd hur barn ser på en snubbe, som vågar sig ut att skrinna i tron att han ännu inte ät gubbe.Blog Image

– Eller vad tycker ni om Sverige och hur vi har det?