Min vän SNORRE kommer ingen att finna, han dök upp igår och har gett sig iväg till annan ort idag. Jag har haft kontakt med honom och han berättade då att han blev lite skraj för de där somaliska sjöpiraterna i Adenviken. Den här gången var det inte en jordenruntseglare, som hemsöktes av piraterna utan ett stort tankfartyg med en last värd 800 miljoner kronor. SNORRE har nu dragit sig undan till en plats vid stranden för att tänka igenom vad han kan bidra med som inte rederinäringen och stormakterna kan klara av. SNORRE påpekar att han är mycket besviken just för att de här piraterna har fått hålla på i många år utan att de har kunnat stoppas. En stor tankbåt är en krutdurk i sig, så besättningen är mycket lättfångad. Piraterna har bästa oddsen att gå segrande ur mötet. SNORRE har själv seglat ombord på en tankbåt och vet hur eldfängt det är. Besättningen får inte röka ombord för om akterskeppet. Det kan räcka med en kula, gnistbildning och läckande gas, så står hela fartyget i lågor.

SNORRE funderar och funderar så det knakar i kraniet och inget tycks påverka hjärnans vindlingar till att hitta en lösning. Krigsfartyg i all ära, men de kan förorsaka en stor katastrof för handelsflottan. Piraterna kan slå till, likt terrorister när det minst förväntas. De kan ligga still mens krigsfartygen spanar och tröttnar då inget händer. Då är de framme igen och kapar. Ständig övervakning, ett och annat sänkt fartyg och oskyldiga människoliv till spillo.

En del redare har redan tagit beslut att gå den långa omvägen runt Afrikas horn för att undvika piratområdena.

SNORRE finner ingen annan råd än att angreppet mot piraterna måste ske mot deras stab. Hur många är de , var är de och i vilka hamnar har de sin flotta ankrad. Analysera hela deras verksamhet, innan en insats kan ske. Rederinäringen måste vara smartare än piraterna. Redarna måste samtidigt som de löser ut sitt eget manskap bedriva spioneri på piratverksamheten för att sedan slå till mot alla mål samtidigt. Pengar till detta kan endast finansieras av en internationell organisation.

SNORRE tar tillfälligt till flykten, det här är för stort för hans arma huvud.Blog Image

Jag glömmer all teknik/ och drömmer om musik/ söker lugn och harmoni/ från tonerna av en flöjt/ Till stranden har jag flytt och njuter havets bris/ så klar och frisk, som ljuvaste musik.