Vad ska man annat tro om detta än att det är ytterligare en spontanbild kommen från något bakomliggande intresse. Under årens lopp har det varit många fisketimmar i skärgården varvat med ännu mer trädgårdsarbete. 2350 kvm åker och ängsmark sköter sig inte självt, om det inte skall tillåtas att växa igen och bli en tovig ängsmark.

Där har fisket varit ett bra komplement till det i mitt tycke tråkigare trädgårdsarbetet. På senare år har fisket ersatts med segling, som övertagit den alternativa rollen. Saxaren står i en portal där överdelen är en fisk med huvud i både fram-som bakdel och saxaren själv ansar gräset runt portalen. Saxaren vill ha fint omkring sig och det är särskilt viktigt då han väntar besök.

Saxaren har varit ute i sin jolle och fiskat på morgonen. Oförväntat nappade det tidigt, endast tre kast hade gjorts, då det högg till ordentligt i spöet. Det var alldeles intill båten så linan var tvungen att slackas så att fisken kunde sträcka ut en bit och trötta ut sig. Den fick någon minut, vilket är lång tid då man har den på kroken, jag vevade in och ganska snart var den framme vid jollen igen och for fram och tillbaka, ibland på den ena sidan och så den andra. Jag bestämde mig för att lyfta in den i båten på vinst eller förlust, för att jag var osäker på om fisken satt tillräckligt fast på kroken. Jag fick upp den i jollen och den var stark och vital. Den var 52 cm lång och vid vägning senare på land var vikten på gäddan 3,2 kg och det är den största fisk som jag någonsin har fångat. Jag har fått nöja mig med att andra passerat med storgäddor på drygt 10 kg. De var skrämmande stora i sitt gap.