Efter snipan Passad byttes den jämnt upp mot en Ryds Trimaster 1970, en mycket stabil båt för bad och fiske. Den hade vid köpet en Crescent 20 hk utombordare. Den planade med 2 personer och gjorde 16 knop. Eftersom den hade tre kölar med 2 luftspalter mellan sig till hjälp vid planing låg den lågt i vattnet med litet motstånd. Det fanns även en annan båtmodell Flipper, som hade liknande bottenkonstruktion.

Båtmodellen slutade att tillverkas för att skrovkonstruktionen var komplicerad och olönsam i förhållande till V-bottnade båtar. Många tänkte kanske inte på den stora fördelen med stabiliteten. Jag hade flera , som ville köpa båten av mig när de såg hur fint den gick i sjön och hur lite påverkad den var om någon ville bada medan vi andra satt med våra kaffekoppar. Det guppade visserligen till men mycket sparsamt.

Parallellt med denna båt hade jag även en Ryds Västkust med 5 hk utombordare, men den tyckte jag var för rank och sålde den efter ett par års innehav. Ryds Trimaster hade jag fram till 1999, då den såldes till en granne på Rönö, och jag köpte min första seglare Coronado 25. Den har jag skrivit om tidigare.

Ryds Trimaster.
Ryds Västkust.