Statsministern har här fått ett bistert uttryck kanaliserat till spjuvern Juholt. Vad säger han karl´n tycks minen säga? Det är säkert många med honom, som frågar sig detsamma. Men ändå trots sina tidigare klavertramp kommer säkert Juholt att vitalisera debatten i svensk politik, det har redan bränts till en del och skillnaden i politiken mellan alliansen och ”vänsterblocket” kommer att bli tydligare. Knepet med fattigbarnen i Sverige tror jag mindre på, då skyddsnäten fortfarande finns kvar och inget barn behöver gå hungrigt och sakna tak över huvudet i familjer med ansvarsfulla föräldrar. Skolgång är också obligatorisk, så vad gormar han om partiledaren Juholt.
Finns däremot inte ansvarsfulla föräldrar som tar hand om de sina utan överlåter ansvaret till samhället blir i sämsta fall placeringen av barnen i fosterhem, som kan ha mycket varierande standard och i många fall vara ett lyft i andra fall ett sänke.
Förhoppningsvis har det idag blivit större krav på fosterhemsföräldrar för att undvika det nyligen beslutade beloppet på 250 000 kr till varje barn som fart illa på barnhem resp. fosterhem. Alliansen gjorde i denna fråga en kovändning. Personligen anser jag inte nuvarande regering vara skyldig till det som tidigare regering har orsakat, men opinionen blev så kraftig hos den ömmande svensken att regeringen såg sig nödsakad att ändra sig.
På tal om barn så överöses de med leksaker i dagens konsumtionssamhälle och jag måste berätta om ett besök jag gjorde hos en granne. Hon hade sitt barnbarn hemma och hon sa: ”Här hos oss tar han inte med sina leksaker, utan han leker med en burk med kottar från skogen och sedan får han bygga med klossar tillverkade av rundstav, där jag ritat ögon ,näsa och mun.” Jag stod en lång stund och studerade hans intensiva kreativa lek. Överflöd skapar ingen kreativitet, den skapar förr passivitet. Det är många gånger roligare att anstränga sig för att uppnå ett mål och känna tillfredsställelse och på köpet behöver man aldrig vara sysslolös.