Strömningsfiske på Bråviken är ett vinternöje för mång Norrköpingsbor. Här kan de få rikligt med fångst ena dagen och kamma noll dagen därpå. När strömmingen är inne är det inte ovanligt med 4-5 st med enbart blanka krok och första ryck. Vid sådana tillfällen fylls lätt en 10-litershink på en till två timmar. Längre fram på våren, har förekommit, att strömmingen strandar på den grunda södra sidan av Bråviken, då kan folk gå ut i vattnet och ösa dem i pytsen. Låter otroligt, men bevis har visats i den lokala tidningen.

Själv lagar jag gärna till en strömmingslåda, smaksatt med kaviar, smör och vispgrädde, den blir smarrig värre och en läckerhet för gommen. Inte heller inlagd stekt strömming i ättikslag ska föraktas, den är också mycket god. Priset på strömming i jämförelse med annan fisk har varit lågt, men på sistone har en del butiker speciellt till julhelgen haft otroligt höga priser upp till 70 kr/kg. Den frysta strömmingen på 300 gr fås för ca 15 kr per paket, vilket motsvarar 50 kr per kg. Den är dessutom finare i köttet jämfört med den färska som ofta blir rödaktig efter två till tre dagar i distributionsledet innan den kan handlas över disk. Min kärlek till strömming är stor och vid ett tillfälle var min fru och jag bjudna till en bekant, Svea Sjögren, som var expert på strömmingsrätter. Det var en smakupplevelse att minnas, själva håller vi oss till stekt strömming, strömmingsflundra, strömmingslåda med alternativt kaviar eller ketchup och ättiksströmming. Pimplandet gäller även abborre, som stekt i smör ger en riklig salivretning innan man förtär den.