Idag ska jag inte kritisera politiken eller VD-sitsar utan uteslutande skriva några ord om konstnären Peter Dahl. Han väckte mitt intresse för sin Bellman serie och själv gjorde jag en bild av honom i samband med ett fotogrfi i en tidning.

Blog Image

Peter Dahl är av årgång 1934 och har haft en lysande karriär i konstvärlden. Han är både målare, grafiker, skulptör och författare och idag pensionerad och kan fortsätta njuta ett statsarvode vid 74-årsålder. Han har varit lärare på Valand och professor vid konsthögskolan.

En av hans målningar som väckte stor uppmärksamhet år 1970 var ”Liberalismens genombrott i societeten”. Målningen beslogtogs av polisen, men åtalet lades ned efter en omfattande förundersökning. Målningen kränkte en kunglig person, som lyfte sin högtidsblåsa och visade sitt kön och en herre som reagerade med en erekterad phallos. Något fräckare kan enbart hittas i erotisk konst. Han ses som en av de stora sedesskildrarna i svensk konst och hans målningar ses mer ur ett psykologiskt betraktelsesätt än som ett kritiskt perspektiv på verkligheten. Mycket är drömscenarier. Han vill säkert inte ihågkommas av just den nämnda målningen då han konstnärsskap vida omfattar andra målningar och motiv ofta utförda som seriearbeten. Han är ärlig i sin konst och i sina självbiografiska målningar. Det är motiv kring erotik, relationer och dryckenskap. Han har i litografier illustrerat ”Fredmans epistlar” och genom dessa blivit en folkkär konstnär.