Jag hörde på morgonnyheterna att senaten i USA har godtagit finanskrispaketet, och att det nu återstår representanthuset att göra detsamma, det var de som fällde det i första omgången. Vi får se fram på dagen hur det går, ska det bli pannkaka av alltihop, då lär det bli svårsmält.

Överhuvudtaget är det inte så förvånadsvärt att det kommer en kris då och då. När marknadskrafterna och girigheten råder är det närmast ett naturligt resultat. I ärlighetens namn finns inga processer, om det så gäller ekonomi eller näringsliv som fungerar utan någon form av reglering. Det vet varje reglertekniker i processindustrin, varför inte ekonomerna vet det är ovanligt korkat (inte klokt). Kanske ekonomi är svårare, vilket i så fall är förvånande efter som det oftast rör sig om debet och kredit. Varje privatperson, varje småföretagare ska klara det här, men bankerna kan det inte. Datoriseringen har i sin snabba utveckling lett till att många aktörer sekundsnabbt kan göra affärer världen över. I en sådan värld kanske man trots allt måste till viss del försvara bankerna. Hur ska de kunna hålla koll på detta utan någon form av varningsklocka i sina interna system, i industrin använder man sig av översvämningsskydd i form av nivåvakt, som stänger flödet via en ventil. Varför inte införa nivåvakter i de ekonomiska systemen, de kan kopplas in i olika risksteg låg (vidtag åtgärd) medel (förstärk åtgärden) hög (spärra penningflödet). Arrangemanget ska finnas på penningflödets båda sidor debet och kredit. En lätt uppgift för en programmerarare?

Ja mycket är korkat i vår värld, men varför har korkat fått betydelsen inte klokt, då en korkad vinflaska kan hållas fri från syre i årdecennium. Korkat borde i den meningen vara mycket klokt. Ja det är inte klokt hur korkat det kan bli ta t.ex. tappa upp vin på flaska, normalt om man tappar något så ramlar det i riktning ned men vinet det går upp. Det strider mot tyngdlagen, så det är en orimlighet. Ett annat exempel är plastkork, en plastkork kan inte vara av kork, den är av plast, som sagt ovanligt korkat. Säg då att flaskan försluts med en plastpropp, vilket blir galet på ett annat vis, propp är ju en elsäkring, och slutar jag inte nu åker jag väl på en propp (snyting). Med ett språk som svenskan kan det bli ovanligt korkat, korka nu upp en flaska vin och ta det lugnt medan det fortfarande stormar. Ett åskväder kanske är den rätta symboliken.Blog Image