Tänk vad underbart det är med nyheter i TV, utan den eller pressen skulle vi vanliga döda inte veta ett dyft om alla faror, som härjar i vår värld. Mexico känns normalt mycket långt bort, men med flyg och turism, så kan svininfluensan vara här på ca 10 timmar. Svinen får nu oförskyllt ett dåligt rykte, de är olyckligtvis bara ett värddjur smittat av fåglar, svinen smittar inte varandra, men smittar människor, som smittar varandra. Munskydd är för tillfället en utmärkt vara och säkerligen kommer producenterna inte att hinna med att tillverka om pandemin blir verklighet. En annan röst i media säger att munskydd är värdelöst, det är bättre med handtvätt och handskar. Det där med handskar tror jag inte mycket på om inte handskarna tvättas lika ofta som händerna. Alla skydd måste i sig själva vara ypperliga smittspridare.

En annan intressant sak är vaccinet, något så motsägelsefullt är svårt att uppbringa. Vaccinet som ska skydda oss finns inte, det ska först tas fram då pandemin är en realitet och det tar 6 månader innan det är klart att spruta in i oss. Bättre sent än aldrig givetvis, men de som hinner insjukna innan det finns, ja de får hoppas på sitt eget immunförsvar tills vidare. Glädjande nog tycks smittan plana ut och faran reduceras, vi kan kanske andas ut och sova lugnt till nästa nyhetschock.

Antalet dödsoffer är globalt sett mycket låg, våra ordinarie influensavirus tar dagligen fler liv, men det ska vi inte reagera på för det är normalt utom för de som dör. En annan fara är att man kan dö av någon annan orsak, det anses naturligt, så det är inte mycket att orda om. Jag tycker vi tar ”Ja må vi leva uti hundrade år” och ser ljust på framtiden med eller utan svininfluensan. Kanske munskydd kan vara bra mot allt asfaltdamm och avgaser i stadstrafiken.