Jag har under en period rökt i mitt liv, ett nätt antal år ca nitton så där. De sista åren rökte jag enbart cigarrcigaretter, det var grejer det, de räckte länge och doftade gott, de i min närhet kallade det för os och fnyste och nös för att påvisa obehaget, så olika man kan uppleva en njutning.

Tänk er bara att tända en cigarrcigarett i en bil och blossa på så röken stod tätt, som i en dimma. Hur stod hon ut min kära hustru, hon måste ha varit kär, någon annan förklaring finner jag inte. Antagligen uppskattade hon tillfället så högt när hon kunde lämna bilen och andas frisk luft, en sådan njutning kan endast upplevas om man kommer ifrån något mycket obehagligt.

Jag slutade röka därför att jag var tvungen att motionera för att kunna utöva rökkonsten. Det var roligt att blåsa rökringar och se hur de upplöstes 1,5 meter från utblåset, men den tiden är förbi, det var 1975 jag lade rökat på hyllan, jag har ett par paket Marlboro och några tomma cigarrlådor kvar som minne av rökningen. En påtaglig påminnelse är att jag inte behöver motionera sedan jag slutade, andningsvägarna är fria och luktsinnet har blivit för bra, allt luktar inte gott, som bekant. När jag träffar en rökare bl.a. känner jag att rökaren inte känner, har mist sitt luktsinne utan att veta om det och det vill man inte påpeka, det är för känsligt.

Jag tycker synd om rökare, de får ju inte röka någonstans längre, var ska de ta vägen? Svaret är att de får sluta eller ta livet av sig för det är rökt för deras del. Politikerna har bestämt att en sådan frihet ska vi medborgare inte ha, vi kan ju dö om vi röker och dessutom kostar vi sjukvården för mycket, då vi blir äldre. De skiter fullständigt i att det finns människor som vill dö av rökning.

Jag läste om en hyresvärd, som betalade 5000 kr till den hyresgäst som skvallrade om en annan hyresgäst rökte i sin lägenhet. Antagligen kom det inför mycket angivelser, för hyresvärden plockade bort förbjudet igen. Vem vet, det kanske var rökare, som anmälde varandra, så de kunde få pengar till röka, det är stora kostnader att vara just rökare.