Kuttersmycke, kocka, ruffhäxa, kvinnan ombord hade många epitet på det ljuva 1960-talet. Kvinnan härskade i många familjer i kulisserna, men på festerna var det mannen, som oftast framträdde, som herre i huset. Skulle bara fattas annat, men hemmavid så styrde och ställde kvinnan och höll i de sociala kontakterna. Höll reda på vännernas födelsedagar, köpte presenter. Herrarna fiskade, jagade, sportade och hade sjöslag bland kompisar.

Inget generellt, men i våra bekantskaper gällde det i stor utsträckning. På bilden sitter kuttersmycket lugnt i sittbrunnen och njuter av den stilla stunden. Jag sysslar med förberedelse för avfärd och har satt på gasolbrännaren för uppvärmning av kulan, som är placerad på toppen av den encylindriga tändkulemotorn.

Kuttersmycket städar undan i sittbrunnen, och slår med handen mot sin bak och yttrar:”Vad varmt det här!”

  • Det är klart det är varmt, det är sommar svarar jag.
  • Nä, vad varmt det är!

Jag är föröver och ska lossa framtamparna och slänger en blick mot kuttersmycket och upptäcker till min förskräckelse, att hennes klädsel brinner. Jag rusar akteröver, sliter av henne städrocken och kastar den i sjön. Kuttersmycket lugn, som vanligt:” Inte konstigt att det var varmt!” Så snabbt kan lugnet ombord växla till ett mer dramatiskt skede. Skönt att det gick väl!

Hennes största problem var att städrocken hade blivit förstörd. Hon fiskade upp städrocken med båtshaken och lade den på tork, själv var hon intakt utan brännskador. När städrocken var torr klippte hon av den och fållade den. Kuttersmycket var nu helt och fullt med sin tid och städade, med mitt gillande i kort-kort, vilket nyligen hade blivit inne på 1960-talet.

Alla minns säkert hur kvinnans frigörelse resulterade i att badstränderna till viss del fylldes med nymfer med bara överkroppar till männens förtjusning, så långt gick aldrig kuttersmycket och det tyckte jag var bra för det var ju min kvinna.

Tidningar, SE och FIB-aktuellt fylldes med utvikningsbilder på unga kvinnor, sådana som mig baxnade över frigjordheten. Det var bilder, som tidigare bara förekom i herrtidningarna, Pin-up och Top-Hat. Tidningar, som gömdes undan och lästes sönder genom bytet mellan ungdomar.

Därefter på 1970 talet kom danska och amerikanska porrfilmer. Några danska minns jag att jag såg och de hade ofta ett humoristiskt inslag. Sedan kom en film ”långt ned i halsen”, det lät så äckligt, så den kunde jag inte tänka mig att se och hade inte behov av det, då jag hade kuttersmycket.

Vågar du, så vågar jag!