Jag nämnde i Lizettes blogg frågeställningen: ”Vart tog pengarna vägen gällande Khadaffi´s kvarlåtenskap på 11,5 miljarder dollar, som rättmätigt tillhör Libyerna, som Khadaffi via oljeinkomster tillskansat sig för egen del. I går gjordes ett reportage om detta i SVT. Mycket intressant, men ack så många inblandade intressenter, som vill ta del av kapitalet. Politiska kontakter under många år mellan Sydafrika och Libyen. Närmast förvånande belystes förhållandet mellan Mandela ANC och Khadaffi. Orsak Khadaffi stödde Mandela med kapital, som hjälpte Mandela att bli president i Sydafrika. Khadaffi´s plan var att det skulle underlätta hans framtida plan att bli kung över hela Afrikas stater. Mandela avvisade denna storhetsvansinniga plan. Khadaffi´s motdrag blev senare att motarbeta ANC genom att bistå med kapital till en falang som skulle splittra ANC ledd av Zuma, som blev vald till Sydafrikas president och av samma sorts kaliber som Khadaffi själv.

Dessa 11,5 miljarder dollar fraktades ut ur Libyen i kontanter och förvarades i bunkerlager. Jakten efter det försvunna kapitalet sker och har pågått sedan Khadaffi lynchades och dödades av sitt eget folk under den Arabiska våren. Innan dess hade Khadaffi planerat för att styra Libyen i exil om det skulle gå snett. Troligtvis med hjälp av President Zuma Sydafrika. Om detta kapital kom till rätta och återbördades till Libyen, så skulle detta kapital under en kompetent ledning kunna återbygga Libyen relativt snabbt. Nuläget i Libyen idag är totalt kaos och inbördeskrig, vilket inte talar för att tillståndet kan repareras med det försvunna kapitalet.

Sydafrikas och Libyens förhandlare var nära en avslutad förhandling där kapitalet skulle återbördas till Libyen, men därav blev intet då Sydafrikas president själv valde att avgå och är troligtvis den enda som vet var kapitalet är lagrat och som idag flyttas runt mellan olika platser. Svaret på var Kapitalet tog vägen är att det är säkrat i en bunker någonstans i Sydafrika och att jakten i någon form kommer att fortsätta, då ingen kan negligera detta stora kapital som är på avvägar. Det underliga är att de som hanterar alla dessa omflyttningar kan göra det utan upptäckt och utan att avslöjas av någon visselblåsare.

Jag har inget sett eller hört!