Chocken kom i allt högre grad, då attentatet i Norge visade sig begåtts av en av de egna medborgarna. Hur kunde denna välutbildade man, med ett till det yttre ordinärt utseende utföra ett sådant fruktansvärt illdåd mot sitt eget folk. Även om många är betänksamma mot det mångkulturella samhället och misslyckandet att integrera de nya blivande medborgarna, så ger denna fruktansvärda händelse en bekräftelse på att stor försiktighet måste iakttagas och att ord vägas och användas på ett balanserat sätt i debatten.
I det initiala skedet trodde de flesta, att det var islamistiska jihadister, men denne norrman drog oss alla vid näsan varifrån detta terrordåd hade sin härd. Risken är att han nu skrämt upp oss till den grad att kontrollen av oss vanliga medborgare ökar kraftigt och blir otrevligt att leva med.
Det som främst borde göras är att ha extra kontroll på kända extremister och deras kopplingar till andra västerländska nationers dito.
Att skydda sig mot en enskild galen människa kommer även i fortsättningen vara lika svårt som tidigare, därför ska samhället helst hållas lika öppet oavsett denna händelse.
Att konstgödsel med sitt kväve kan vara så explosivt var obekant för mig och det ger mig mer skrämselhicka än något annat för att det kan köpas relativt obehindrat av vem som helst. Norrmannen hade köpt in en ansenlig mängd, ca 6 ton har påståtts, kanske en tröst om det krävs så stora mängder eller hade han laddat upp för ytterligare attentat?
Det är ändå glädjande, att i all bedrövelsen, människor visar medkänsla och manifesterar mot våld och terror. En fredlig värld är ändå det enda rättesnöret för framtiden även om vi möter ytterligare motgångar, som försöker grusa hoppet om en ljus framtid. Norge kommer att vara i våra tankar lång tid framöver. Vad hans Far och Mor kommer att lida intill sin död, det gav denna norrman fanken i, likväl som han gav fanken i andra människors rätt att leva sina liv. En respektlös, hänsynslös galen människa är det, som lever ut sin inre frustration på ett sinnessjukt sätt. Säg inte till mig att han är en frisk, intellektuell människa med en snedvriden världsbild. Han lider helt enkelt av Storhetsvansinne och en sjuklig lust att bli historisk genom ond bråd död, lika som andra despoter.