Sedan jag skaffade hund för ca 2,5 år sedan har jag lärt mig att leva i nuet. Jag har inte haft något val för det är just det hunden gör. Man kan kalla det hundskola eller hundliv, det är samma liv. Hunden läser av mig och jag läser av hunden. Jag måste erkänna, att hunden är styvare än mig i detta fall.

Jag är en egensinnig typ och arbetar förutsättningslöst. Alternativet borde ju vara, att hämta in den kunskap och erfarenheter, som andra redan har gjort, men så klok är inte jag, utan jag håller på med forskning, som redan är känd bara för att utröna, vad ska det bli av den hunden, som kommit i min vård. Rätt eller fel, det visar sig efteråt.

En far till ett barn gör antagligen samma sak, inte behöver någon lära fadern hur en unge ska uppfostras, det klarar han själv i strid med barnets mor. Sådan Far, sådan son. Om samma gäller för dottern vet jag inte och inte vet jag heller om det som gällde för sonen blev bäst. Det blev, som det blev och det sker, som det sker, som min mor sa.

Vi lever i en orolig tid och många är oroliga. Varför oroa sig för morgondagen, det lär den inte bli bättre av. Morgondagen kommer säkert med nya okända problem att ta hand om. Dagens problem måste lösas idag, gör man inte det, så har man både dagens och morgondagens problem att ta hand, det blir en ohanterlig spiral. Där kommer hundens vishet att leva i nuet, som en god hjälp.

Har man ingen hund, då blir det svårare för jag som människa tänker dåtid och framtid och tycker många gånger nutid inte är lika intressant. Antingen har jag gjort något eller ska göra något i stället för att göra det. Där har hunden ändrat mitt beteende. Den ska ha mat, den ska gå ut, den ska sysselsättas och jag måste följa med.

En del tror att de går ut med hunden, men min erfarenhet är att hunden går ut med mig. Den bestämmer nu är det dags och gör jag inte som hunden bestämmer, då blir det mångdubbelt mer arbete. Den tid jag får för mig själv är då det är alldeles stilla och hunden sover. Det minsta jag rör mig, så vaknar hunden och tittar frågande, vad tänker han göra nu? Den bevakar mig och gör jag inget och är stilla igen, då fortsätter den sova.

Har du hund blir du aldrig fri, du tvingas leva nu. Jag har lärt min hund att vara ensam i lägenheten då jag åker och handlar. Jag säger:”Nu ska husse åka och handla!” och hunden går och lägger sig i korgen. Sanningen att säga har jag inte lärt hunden detta, den vet innan jag säger något att jag ska iväg, det har den läst av på de förberedelser jag gjort innan jag talade om det för den.

Så är det med det mesta, hunden lär sig själv, den vet precis vad du tänker göra innan du gör det. Min hund hoppar aldrig upp i mitt knä eller min säng, för att jag har alltid lyft upp den. Har jag en gäst hemma händer det att den hoppar upp i knät på gästen och jag frågar den:”Kan du hoppa?” En sådan dum fråga ställer jag trots att jag sett hunden hoppa. Det får räcka med de här dumheterna för idag.

,Goldie och Lisa 1985 tror jag det var, hundar glömmer man aldrig!