Den här sorgsna damen har råkat ut för en otrevlig händelse, som satt djupa sår i hennes inre. Hon var på väg hem från en tebjudning hemma hos en väninna och på vägen hem blir hon erbjuden skjuts av en ung man. Hon avvisade honom bestämt, men han envisades med att förfölja henne och lät bilen långsamt glida fram utmed hennes väg.

Hon blev irreterad , stannade och korsade gatan bakom hans bil för att komma undan. Han stannade bilen, sprang efter henne, kastade henne till marken och slet i hennes kläder.

Hon skrek högljutt, ett fönster öppnades i en närliggande fastighet och en man ropar:”Släpp omedelbart flickan, jag har ringt polisen och kommer själv ut, så släpp omedelbart flickan!”

Yngligen blir skrämd, släpper flickan, springer fram till sin bil och skall hoppa in, då mannen, som ropat får tag i honom och släpar ut honom på gatan. Han håller yngligen handfast kvar tills polisen kommer och tar hand om honom, samtidigt som flickan får hjälp och gråtande lämnar sin berättelse.

Baskerflickan dök bara upp på papperet långt efter den beskrivna händelsen och jag visste inte av att det hände. I spontanitetens spår föddes teckningen, som hade drag av händelsen jag läst om. Jag minns bara att flickan, som råkat så illa ut, hade haft en svart basker med en liten boll på sin lilla knopp.